Několik zásad pro lepší spalování tuků

V článku „jak naučit tělo spalovat tuk“ jsem popsal obecné principy speciální „diety“ vedoucí k lepšímu spalování tuků. Nyní bych rád nabídl pár konkrétních doporučení pro ty, kteří chtějí dvoutýdenní Maffetonův test ozkoušet na sobě.

 

  1. Vyhněte se rafinovanému cukru, pokud můžete. Tím chci říct, že není nutné zkazit vlastní svatbu tím, že neochutnáte svatební dort. Samozřejmě to platí i o oslavách narozenin apod. Není nutné vlastní zásadovostí otrávit okolí. Ale v běžném provozu cukr eliminujte, přinejhorším jej nahraďte medem. Dvoutýdenní test naplánujte tak, abyste mohli cukr zcela vyloučit (protože odmítnout babiččin štrůdl je těžké až nemožné).
  2. Přestaňte jíst veškeré pečivo. Je mi jasné, že je to těžké, ale tímto krokem vyloučíte většinu sacharidů z potravy.
  3. Pokud možno se vyhněte na sacharidy bohatým přílohám, jako jsou rýže, brambory atd.
  4. Jezte víc zeleniny.
  5. Nebojte se vajec a masa, živočišných a rostlinných tuků. Nezapomeňte na ryby.
  6. Kvalitní bílé jogurty s vysokým obsahem tuku jsou také v pohodě.
  7. Místo sladké tyčinky k svačině zkuste hrst kešu nebo jiných ořechů. Dýňová a slunečnicová semínka jsou také ideální.
  8. Sýry a víno vám pomohou zapomenout na to, že příliš řešíte stravu. U vína samozřejmě s rozumem. Toto není dieta, jen omezujete sacharidy tak, jako se to donedávna mylně dělalo s tuky. Exploze obezity v USA má patrně dost co do činění s tažením proti tukům.
  9. Přesto ze začátku, než si na nový způsob stravování zvyknete, raději plánujte dopředu, ať pak nemusíte, šilhaje hlady, vzít útokem prodejnu sendvičů.
  10. Při dvoutýdenním testu vynechte i sladké ovoce a zejména ovocné šťávy včetně 100% džusů.

Po čtrnácti dnech vyřazení sacharidů uvidíte, zda pozorujete nějakou změnu. Asi nejtěžší bude pro mnohé zřeknutí se pečiva, ale zkuste to alespoň na těch čtrnáct dní. Pak se můžete k umírněné konzumaci sacharidů vrátit, nebo, v případě, že nepozorujete žádnou změnu, to celé shodit ze stolu. Zřejmě i ve stravování platí to, co v běžeckém tréninku, a totiž, že k cíli vede řada cest. Bylo by nesmyslné tvrdit, že výše popsaná cesta je ta jediná, která zlepší vaši výkonnost. Zejména v otázkách výživy je tolik názorů, kolik je poradců. Tohle je tedy nutně jen jeden názor z mnoha.

Protože v poslední době proběhla vlna článků na populárních novinkových serverech, které obsahovaly stejnou úvodní větu „vědci zjistili, že..“ a pak následovalo fraškovité představení jakéhosi výzkumu, jehož výsledek byl negován zhruba o týden později v dalším článku představující další výzkum na dané téma, shrnu celou věc ještě jednou. Občas totiž zaznělo, jak vám ta která „dieta“ může zkrátit život. Ohledně „zkracování“ života čímkoli, trefně se říká, že život je pohlavně přenosná choroba, končící ve všech případech smrtí. Jeden z hrdinů McDougallovy knihy (viz článek „Mašíblové jako zdroj inspirace“), Pattrick Leigh Fermor, kouřil 80 – 100 cigaret denně a celkem očekávatelně zemřel na rakovinu plic – v 96 letech.

Chci zejména zdůraznit, že společným jmenovatelem většiny rozumných výživových doporučení je jíst průmyslově nezpracovanou stravu, hodně zeleniny, ořechů, kvalitní maso, sýry a jogurty, kdy důraz je kladen na pestrost a kvalitu potravy. Každému sedí něco jiného a je tedy třeba používat zdravý rozum. Maffetone v podstatě jen doporučuje z této pestré stravy odebrat velké zdroje cukrů, obsažené v pečivu a tradičních přílohách jako jsou brambory, kuskus, rýže atd., ovoci a ovocných šťávách, a to minimálně pro první dva týdny - poté se k nim můžete vrátit, ovšem s mírou.