Nezvyklá cesta k osobáku

Začali jste běhat a rádi byste si zaběhli půlmaraton nebo maraton, ale bojíte se, že si zhuntujete tělo, popř. že celou trasu ani neuběhnete? Nebo již nějakou dobu běháte a rádi byste svůj rekordní čas překonali? Pak čtěte dál a dozvíte se o zajímavém způsobu, jak si své osobní maximum vylepšit. Předesílám, že nepůjde o rady týkající se navýšení kilometráže nebo o nový, ještě sofistikovanější intervalový trénink. Kdepak. Půjde o něco docela jiného.

Průkopníkem cesty k rychlejším časům, o které bude řeč, nebyl žádný samozvaný běžecký guru, ale reprezentant USA na olympijských hrách v roce 1972 Jeff Galloway. Napsal několik knih, v nichž např. radí začátečníkům, jak uběhnout desítku pod 50 minut za 28 týdnů tréninku, nicméně to hlavní, o co nám tu jde, vysvětlí ve dvou větách sám Galloway: „Lidské tělo není navrženo pro nepřetržitý běh na dlouhou vzdálenost. Můžeme ale výrazně posunout své vytrvalostní limity, a to střídáním běhu a chůze od samého začátku.“ Jednoduše řečeno, vaše limity posune starý dobrý indiánský běh.

Na první pohled to vypadá nelogicky. Mám zrychlit tím, že začnu prokládat běh chůzí? Tady asi někdo propadl z matematiky, řeknete si možná. Ale podle všeho tato metoda skutečně funguje. A to nejen pro ultramaratonce, kde místy chodí každý, nebo maratonce, kteří se na výsledkové listině pohybují někde kolem čtyř hodin. John Foster, Novozélanďan, který si ve 42 letech zaběhl osobák 2:11 a ještě v 46 letech běžel za 2:17, trénoval podle Gallowaye.

Proč to funguje? Běžíte-li dlouho jednotvárným tempem, přetěžujete určité svalové skupiny a jejich výkonnost klesá. Pokud jim dáte na chvíli ulevit, zabráníte nevyhnutelnému zpomalení na konci závodu. Stejně tak se obnoví pružnost šlach, páteř se srovná a chvíle vydechnutí také není k zahození. Je samozřejmě nutné si vše propočítat tak, aby vás krátká chodecká vložka v průměru zrychlila a ne naopak, proto bude tato taktika fungovat spolehlivěji u pomalejších běžců. Také je třeba ji zařadit včas, to znamená dříve, než odrovnáte svaly monotónní námahou – chodecké vložky jsou preventivní ochranou proti takovému vyčerpání.