O kraji, kde dřít a koukat po zadcích je nejvyšší povinností závodníků

Už tradičně se tak říkajíc na okraji Kralup nad Vltavou, v povltavské vísce Miřejovice odehrávalo vpravdě letní klání na půlmaratonské distanci. Věděli jste, že se právě tady můžete zúčastnit největšího půlmaratonu v Čechách a dost možná i na světě? Letos už to asi nestihnete, ale třeba za rok poměříte svoje půlky!

Ne, nečekejte desetitisíce startujících ani horentní až krajně neslušné prize money. Dokonce ani vítěz neobdrží jako svou cenu nejdražší model nejnovějšího SUV nějaké světové značky. Miřejovický půlmaraton je největší co se týče poměru počtu účastníků k počtu trvale žijících obyvatel. Víska je tvořena několika chalupami, a tak už několik set startujících vydá na bláznivě rekordní poměr.

O to je to ale všechno příjemnější. Postaráno organizátoři mají i o dětskou zábavu včetně bohaté tomboly a ti, co nevyhráli na klasické trati, můžou zkusit také už tradiční pivní půlmaraton. Půl kilometru, jedna desítka, půl kilometru, druhá desítka. Počítejme společně: 0,5 + 10 + 0,5 + 10 dává dohromady 21, tedy půlmaraton. Já tedy ještě nikdy moc nezabodoval, protože jsem se vyčerpal na předchozím závodě (a ano, byly i takové ročníky, kdy i šampióni a šampiónky padaly vedrem jako švestky za hurikánu), ale má drahá polovička nosí domů nějakou tu pivní trofej v zásadě pravidelně. Hezky se nám to tak doplňuje: Ona pivo vyhrává, já ho piju ‒ a navíc oba máme pocit, že jsme si dobře zasportovali.

Jako bonus se v mužské i ženské kategorii hlasuje o „nejkrásnější miřejovické půlky“. Jde o tradiční anketu zahrnující váš pozorovací talent a gluteus maximus ostatních účastnic, potažmo účastníků. Ani ten zadek se mi ještě nepodařilo vyhrát, ale ještě pořád tu máme tu tombolu... Tak, teď ale vážně nevím, na co se mám do nového roku soustředit. Zlepšit výkon? To půjde snadno, běhal jsem závod jako vodič na určité časy s dostatečnou rezervou, takže výkon dokážu zlepšit opravdu hravě. Vytvarovat zadeček? Mno, jsem si jistý, že tudy cesta pro opravdové chlapy nevede. Takže zase nezbývá než ta dřina...