Vlhkost v bytě: Vše, co byste měli vědět

Vlhkost v bytě je častým problémem, který může mít negativní vliv na váš domov i na vaše zdraví. Příčin nadměrné vlhkosti je mnoho, od páry z kuchyně až po špatnou izolaci bytu či domu. Jak problém s nadměrnou vlhkostí řešit a jaká by měla být optimální vlhkost vzduchu v bytě a domě?


Zdroj: Freepik.com

Vlhkost vzduchu není jen záležitostí starých domů, zimních měsíců nebo přímořských oblastí. Vlhkost je přítomna v každém období, lokalitě, a dokonce i v novostavbách. Optimální vlhkost je prospěšná, problémem se stává, až když je jí moc, nebo naopak málo. Navíc vlhkost má mnoho podob.



Třídy vlhkosti


Vlhkost vzduchu v domě či bytě, to je vlastně vodní pára rozptýlená ve vzduchu. Primárně se rozlišuje několik typů vlhkosti. Co je definuje?


  • Absolutní vlhkost se mění v závislosti na klimatu a zeměpisných podmínkách. Nejvyšší vlhkost je kolem rovníku a směrem od něj se snižuje, podobně jako od přímořských oblastí směrem k těm horským. Absolutní vlhkost vzduchu je vyjádřením hmotnosti vodní páry na 1 m3.
  • Specifická vlhkost vyjadřuje poměr hmotnosti vodní páry k celkové hmotnosti vzduchu.
  • Relativní vlhkost značí poměr množství vlhkosti ve vzduchu k množství, které je vzduch při určité teplotě schopen pojmout. Pokud je relativní vlhkost 100 %, vzduch už více vlhkosti, resp. vodní páry nepojme a všechna další vodní pára tak kondenzuje nebo se mění na mlhu.


Jaký vliv má vlhkost vzduchu na organismus?


  • Zvýšená vlhkost vzduchu v domě či bytě

    Zvýšená vlhkost vzduchu může vyvolávat různé nemoci jako astma nebo problémy se srdcem a další. Kromě toho vede vysoká vlhkost k tvorbě plísní, které pak mohou způsobovat vážnější onemocnění.

  • Nedostatečná vlhkost vzduchu v domě či bytě

    Příliš nízká vlhkost vzduchu v interiéru může také vyvolávat zdravotní problémy, zejména onemocnění dýchacích cest. Pohybujete-li se v prostředí se suchým vzduchem, můžete pociťovat únavu, pálení očí nebo suchost pokožky.


Jak se projevuje vysoká a nízká vlhkost vzduchu?


Některé projevy vlhkosti v domě nebo bytě poznáte i sami.


  • Vysoká vlhkost v domě a bytě: orosená okna, vlhké zdi, plíseň, hnijící dřevo, zatuchlý vzduch, drolení omítky, koroze na kovech, příliš dlouho schnoucí prádlo.
  • Nízká vlhkost v domě a bytě: rozlepené nebo popraskané dřevo, zvýšená prašnost, výboje statické elektřiny, pocit chladu.


Příčiny zvýšené vlhkosti vzduchu


Za zvýšenou vlhkostí v bytě může stát mnoho faktorů:


  • špatná hydroizolace;
  • špatně zhotovené zateplení;
  • špatná celková izolace domu;
  • zatékání vody do interiéru;
  • porušené přívody vody;
  • pronikání deště (kvůli porušené střešní krytině, nekvalitnímu oplechování nebo nekvalitnímu provedení utěsnění spár);
  • vodní páry z vaření, žehlení, praní, sušení prádla, sprchování.


Co se považuje za nízkou vlhkost vzduchu?


Za nízkou vlhkost vzduchu v interiéru se považuje ta pod hranicí 40 % při běžné pokojové teplotě kolem 20 °C.



Co se považuje za vysokou vlhkost vzduchu?


Za vysokou vlhkost vzduchu v interiéru se považuje ta nad hranicí 60 % při běžné pokojové teplotě kolem 20 °C.

Pojistěte si svůj majetek

Sjednejte si pojištění majetku online a získejte slevu 10 %.

Vlhkost vzduchu v bytě a domě


Abyste se doma cítili dobře, měli byste v bytě udržovat správnou teplotu i vlhkost – oboje spolu totiž souvisí: pokud je relativní vlhkost správná, člověk lépe vnímá teplotu a nemá tendenci přetápět.



Jaká má být vlhkost v bytě?


Zejména od podzimu do jara se nám do bytu může dostat vlhkost vlivem chladnějšího a vlhkého počasí venku. Proto je důležité udržovat optimální vlhkost v domě i bytě.



Jaká je ideální vlhkost v bytě?


Ideální vlhkost v bytě by se měla pohybovat mezi 40 a 60 % při teplotě kolem 20 °C. Totéž platí v případě domu.



Doporučená vlhkost v bytě


Doporučená optimální vlhkost vzduchu v bytě se může lišit podle ročního období. V zimě by se měla pohybovat kolem 45–60 %, v létě ideálně mezi 40 a 55 %.



Jak změřit vlhkost vzduchu v bytě?


Vlhkost vzduchu v bytě můžete změřit vlhkoměrem. Bývá součástí některých domácích teploměrů nebo jej lze pořídit samostatně.



Jak snížit vlhkost v bytě?


Pokud přemýšlíte, jak snížit vlhkost vzduchu v bytě či domě, vězte, že to není tak složité, jak se může zdát.



Správné větrání


Vysokou vlhkost v bytě můžete řešit dostatečným větráním, kvalitním zateplením, dobře těsnícími okny a dveřmi. Jednou za čas je dobré udělat průvan, aby se vzduch v interiéru vyčistil.



Odvlhčovače vzduchu


Využít můžete také odvlhčovače, které sbírají vlhkost ze vzduchu, lze je jednoduše přemísťovat. Případně vsaďte na pohlcovače vlhkosti – většinou plastové nádoby, do nichž se vkládají tablety či granule, které následně absorbují vlhkost ze vzduchu a přeměňují ji na vodu, kterou jednoduše vylijete.



Pohlcování par v kuchyni a koupelně


Zaměřte se i na vhodné sušení prádla, pokud je to možné, sušte ho v místnostech s oknem. Dbejte také na dostatek prostoru kolem sušáku, aby nic nebránilo proudění vzduchu. V kuchyni pak nejvíce vlhkosti vzniká při vaření, proto zajistěte dostatečné větrání a umístěte do kuchyně digestoř. A nezapomínejte ji pravidelně čistit. Do koupelny pořiďte výkonný ventilátor a po sprše ho nechejte zapnutý alespoň 15–30 minut.



Rostliny pohlcující vlhkost


Posledním tipem jsou rostliny, které pohlcují vlhkost. K takovým rostlinám patří například kapradiny, břečťany, tilandsie, lopatkovec, dypsis a další.



Jak zvýšit vlhkost v bytě?


I nízká vlhkost v bytě může způsobovat nejrůznější zdravotní problémy, je proto vhodné ji cíleně zvyšovat. Co pomůže?



Rostliny zvlhčující vzduch


Je obecně známo, že mnohé zelené rostliny zvyšují vlhkost v interiéru. Pořiďte si domů například fíkovníky, filodendrony, banánovníky nebo okrasné traviny.



Evaporační zvlhčovače


Tyto tzv. zvlhčovače vzduchu s přirozeným odparem nasávají vzduch z místnosti, který pak pomocí mokrých filtračních rohoží obohacují o vlhkost a opět uvolňují do prostoru. Můžete je využít i ve větších místnostech.



Parní zvlhčovače


Parní zvlhčovače, zvané také jako odpařovače, jsou vhodné zejména do větších místností. Fungují tak, že se voda uvnitř zařízení pomocí topného tělíska zahřívá na teplotu vyšší než bod varu a následně se mění na páru. Ta se ve speciální komoře zchladí a zároveň smísí se vzduchem. Dalo by se říct, že fungují velmi podobně jako varná konvice.