Zimní běhání

Kdo si myslí, že s příchodem zimy je třeba pověsit boty na hřebík, ten se připravuje o velkou část běžecké zábavy. Běžet v mrazu zasněženou krajinou je povznášející zážitek.

Nejtěžší je dostat se z vyhřátého pokoje před dveře. Tuto nejkratší, ale nejobtížnější část celého tréninku absolvujete snáz, budete-li vědět, jak se obléci. Dejme tomu, že teplota se pohybuje mezi nulou a mínus pěti stupni Celsia. Začneme odzdola. Boty jsou celkem jasné, obvykle ani nemáte moc na výběr. Pokud zrovna napadl sníh, krosový vzorek dodá vašim krokům jistotu. Ponožky zvolte zimní sportovní, tzn. ne ty tenké letní, ale také ne ty tlusté fusekle, které si vozíte na chalupu. Pokud máte návleky, určitě je použijte, achilovka by měla být v teple.

Zateplené elasťáky jsou pro běh ideální, ale pokud se v nich necítíte, použijte volnější tepláky nebo šusťáky, v nichž běžkujete. Pod nimi je dobré mít funkční prádlo, které odvádí pot – bavlněné pot nasaje a pak studí. Pokud nefičí vítr, vystačíte s tlustším zimním funkčním trikem s dlouhým rukávem. Jako bunda poslouží buď větrovka, nebo běžecká mikina. Krk chraňte nákrčníkem nebo šátkem omotaným jako při chřipce. Hlavu ochraňte čelenkou s ochranou uší, případně čepicí.

A můžete vyrazit. Jakmile vylezete z domu, měla by vám být trochu zima. Během se totiž zahřejete, a pokud se příliš navlečete, budete se zbytečně potit. Běháte-li po silnici za tmy, nezapomeňte na reflexní prvky a čelovku. Po doběhu se venku rychle vydýchejte a pak ihned zamiřte do tepla. V žádném případě nestůjte delší dobu zpocení na mrazu.

Až se pak doma převlečení a příjemně unavení uvelebíte v křesle a dáte si horký čaj nebo polévku, uvědomíte si, že zima není pro běhání žádnou překážkou.