Zlepšování stárnoucího běžce

Jak dosahovat nejlepších výsledků na dlouhých tratích a neustále si zlepšovat osobní rekordy? Takové otázky si kladou běžci jistě už od dob dávného Feidippida. V dnešní době do věci stále více mluví věda. Díky ní dokážeme ještě lépe a ještě efektivněji trénovat, stravovat se, dodržovat pitný režim a rovnovážnou hladinu minerálů v těle, ale třeba i lépe regenerovat. 

 Stále jsou to ale spíše jenom střípky mozaiky, které nám jako lidstvu umožňují po desetiletích ukrajovat pouhé minuty z času potřebného na uběhnutí maratonské distance. Zatím zůstává ještě stále nepřekonatelný kvalitní trénink. 

 Tedy zůstával až do teď, kdy jsem objevil velice progresivní a inovativní metodu jak na to. Díky ní se můžete neustále zlepšovat po dlouhá a dlouhá desetiletí. A navíc je zadarmo! Tedy ještě chvíli bude, než na ni dám uvalit celosvětový patent. Takže neváhejte. 

 Základem je nezačínat s během moc brzy, ale ani moc pozdě. Prostě tak nějak akorát mezi 20. a 30. rokem života je to asi nejvíce doporučeníhodné. Jádrem úspěchu novodobé progresivní koncepce je pak nastavit pro začátek laťku hodně, hodně nízko. Skoro by se dalo říci, že zpočátku (prvních pár desetiletí) to budete flákat, běhat si jen tak pro zábavu a pro legraci. Nejprve vám se zrychlováním pomůže samo pučící mládí svalnatých lýtek, stehen a hýždí. To až kolem čtyřicítky padesátky začnete trochu víc zapojovat snahu, píli a úsilí. Ale zase velmi opatrně, abyste to nepřehnali. Tímto způsobem doháníte svůj přirozený potenciál, ale vždy mu necháváte určitý náskok. Každý rok tak dosáhnete na maratonu pár minut zlepšení. Je to sice malý úspěch pro celé lidstvo, ale přiznejme si, že pro nás je to obrovský skok.

Křivku potenciální výkonnosti necháváte s časem neustále ubíhat a křivkou skutečné výkonnosti tu potenciální kopírujete o něco níže s tím, že se obě křivky vzájemně přibližují. Na čas zhruba mezi 80. a 100. narozeninami si naplánujte protnutí těchto křivek. To bude znamenat váš vrchol – reálný i potenciální zároveň. Pak už jenom posbírat vavříny, nechat se zapsat do knihy rekordů a nad sklenkou něčeho dobrého se opájet vlastní výjimečností. Máte hotovo! 

Ať to běhá do 100 let, o zlepšování snad ani nemluvě! :)