Češi a vízová povinnost: Do kterých zemí potřebujete vízum?

Chystáte se na dovolenou mimo Evropskou unii? Je celkem možné, že budete potřebovat turistické vízum. To platí zejména pro exotické destinace například v jihovýchodní Asii, ale také se bez nich nedostanete do USA nebo do Austrálie.

Při cestách po Evropské unii si vystačíte s občanským průkazem. V mnoha dalších zemích mimo ni pak s cestovním pasem. Avšak i přesto, že Česko má bezvízový styk se 185 státy, do mnoha oblíbených turistických destinací budete vízum potřebovat.

 

Zdroj: Canva.com


Co je vízum?


Vízum je doklad, který vám umožňuje vstup, pobyt i opuštění země, která vízum vydala. Rozlišují se přitom víza turistická, pracovní, studentská a tranzitní. Existují také víza diplomatická, která však platí především pro státní diplomaty, politiky či vyslance.
 

  • Jednovstupová víza povolují pouze jedno překročení hranic, a jakmile se tak stane, už nejsou platná.

  • Vícevstupová víza umožňují opakovaný vstup do země, obvykle jsou však omezena na určený počet měsíců nebo let.


Vízum má nejčastěji podobu razítka či samolepky, které se vlepí do cestovního pasu. Může mít také podobu samostatného dokumentu. Důležité je mít na paměti, že vízum samotné není cestovní doklad. Vždy musíte předložit oba doklady, tedy jak pas, tak vízové doklady.


Vízová povinnost pro občany ČR


Česká republika má stanovený bezvízový styk se 185 zeměmi. Seznam států s bezvízovým stykem najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Občané ČR mají tu výhodu, že český pas patří k těm nejsilnějším na světě. To znamená, že s ním dokážete vycestovat do množství zemí světa – v Henley Passport Index je na 7. místě na světě.

Přesto je stále mnoho zemí, které jsou zároveň oblíbenými turistickými destinacemi, kam se bez víza nedostanete. Seznam států s vízovou povinností také najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.


Jak získat vízum?


Vízum získáte:
 

  • na zastupitelském úřadě země, kam chcete cestovat, nebo ve vízovém centru,

  • online před odjezdem,

  • na hranicích nebo letišti při příjezdu/příletu do země.


Nejčastějším způsobem vyřízení víza je návštěva zastupitelského úřadu dané země v ČR. Pokud se na území ČR zastupitelský úřad země, do které chcete vycestovat, nenachází, budete muset takový úřad navštívit v zahraničí, nejčastěji v Berlíně či ve Vídni. Některé zastupitelské úřady umožňují vyřízení víza poštou, jako např. Jihosúdánská republika či Etiopie.

Doporučujeme vyřídit si vízum s dostatečným předstihem před cestou. Při žádosti o vízum na letišti nebo na hranicích při příjezdu do dané země riskujete, že vám ho nemusí udělit.

Vyřízení víza na zastupitelském úřadě může trvat minimálně 2 týdny. V této době má konzulát také váš pas, z čehož plyne, že nemůžete vycestovat mimo EU. 

Roční cestování bez startostí

S naší roční cestovní kartou budete mít klid na celý rok. Sjednejte si ji online na pár kliknutí z pohodlí domova!

Co potřebujete k vyřízení víza?


Na konzulátu nebo velvyslanectví, kde žádáte o vydání víza, předložíte:
 

  • vyplněnou žádost o udělení víza,

  • platný cestovní pas (platnost musí být delší než plánovaná délka pobytu v zemi, běžně o 3 nebo i 6 měsíců),

  • další dokumenty podle požadavků země, kam chcete vycestovat (seznam naleznete na stránkách zastupitelských úřadů).


Do některých zemí s druhým pasem


Země, která má obecně špatné vztahy s jinou zemí, může mít problém, najde-li ve vašem pase razítko takovéto země. Mezi nejproblémovější v tomto ohledu patří například izraelské razítko, kvůli kterému vás nemusí vpustit do zemí, jako je Libanon, Sýrie, Spojené arabské emiráty nebo Tunis. Obráceně je pak situace stejná a s akceptováním vízového razítka z arabských zemí budou mít problém v Izraeli, ale můžete narazit také v Kanadě či USA.

Pro tyto případy je nejlepší si obstarat druhý pas.

 

Víza do USA


Česko má se Spojenými státy od roku 2008 bezvízový styk v rámci programu Visa Waiver Program (VWP). V rámci něj mohou občané ČR cestovat do USA bez víza. Ovšem to se vztahuje pouze na krátkodobé turistické a obchodní cesty do 90 dní pobytu na území USA. 


Turistická víza do USA


Každý cestující bez víza pak při cestě do USA musí vyplnit registrační formulář ESTA. Registraci proveďte nejméně 72 hodin před cestou a všechny údaje pečlivě zkontrolujte. Bez registrace a následného platného souhlasu s cestou (který je výsledkem registrace) mají letecké společnosti právo vás nevpustit na palubu. V případě zamítnutí registrace musíte požádat o udělení víza.

Cena za cestovní registraci ESTA je 21 dolarů.


Kdy vám může být registrace odmítnuta?


Registraci ESTA nemohou v rámci bezvízového styku využít občané ČR, kteří po 1. 3. 2011 cestovali do KLDR, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Súdánu nebo od blíže neurčeného data na Kubu.
 

Pracovní víza do USA


Pro cesty delší než 90 dní, pro studijní, pracovní nebo výměnný pobyt už je nutné žádat o vízum na některém ze zastupitelských úřadů.


Jak dlouho trvá vyřízení víza do USA?


Žádost o vízum je většinou vyřízena ihned, avšak může to také trvat i několik dní, proto byste její podání neměli odkládat na poslední chvíli.


Víza do Kanady


Pro krátkodobý pobyt v Kanadě do 6 měsíců není nutné mít vízum. Povinná je však registrace v systému eTA, který je podobný americkému systému ESTA. Registraci proveďte minimálně 72 hodin před odjezdem.

O vstupu do Kanady rozhoduje imigrační úředník. Ten také může dle svého uvážení cestu bez odůvodnění zkrátit a povolenou délku pobytu zapsat do cestovního pasu. Při vstupu do Kanady budete podrobeni krátkému pohovoru a můžete být vyzváni ke kontrole zavazadel.


Pracovní víza do Kanady


Každý, kdo chce v Kanadě pracovat nebo se tam chystá na studijní či výměnný pobyt, potřebuje vízum. Zažádat o něj můžete na velvyslanectví Kanady v Praze.


Víza do Číny


Abyste získali vízum pro vstup do Číny, musíte podstoupit poměrně náročný proces. K vyřízení je totiž nutné:
 

  • poskytnout otisky prstů,

  • předložit podrobný itinerář cesty,

  • vyplnit žádost o vízum,

  • dodat fotografii,

  • mít potvrzení o rezervaci ubytování, 

  • poskytnout kopii cestovního pasu,

  • na vyžádání předložit zpáteční letenku.


Navíc po vás mohou požadovat také další dokumenty, jako je výpis z účtu pro ověření, že na cestu máte dostatek financí, nebo potvrzení o zaměstnání či studiu. 

Aktuálně je vyžadován rovněž certifikát o očkování a prohlášení o očkování proti covidu-19. Turistická víza do Číny se v současné chvíli nevydávají.


Víza do Austrálie


Jako občané ČR potřebujete pro vstup do Austrálie vízum, které se uděluje podle délky a účelu pobytu.

Mezi běžná turistická víza do Austrálie patří:
 

  • eVisitor visa (e651)  je krátkodobé turistické vízum, o které můžete zažádat online na stránce australského ministerstva vnitra. Stačí přitom vyplnit dotazník a počkat na udělení souhlasu. Ten vám během pár hodin přijde na e-mail. Tento typ víza má platnost 12 měsíců, doba pobytu (resp. jedné návštěvy) jeho držitele pak nesmí překročit 3 měsíce.
    Vyřízení eVisitor víza do Austrálie trvá zpravidla jen několik hodin a není zpoplatněno.

  • Visitor visa (600) je určeno pro pobyty delší než 3 měsíce a zahrnuje cesty za účelem turistiky, návštěvy rodiny či přátel i pracovní cesty (toto vízum vám však neumožňuje v Austrálii pracovat). 
    Vyřízení Visitor víza do Austrálie trvá déle, a to několik dní až měsíců, proto o něj zažádejte s dostatečným předstihem. Tento typ víza je zpoplatněn a dokládat budete více dokumentů než u eVisitor víza. Cena víza se liší dle délky pobytu.


Pracovní víza do Austrálie


Pokud budete chtít v Austrálii pracovat, budete potřebovat pracovní vízum. Konkrétní druh závisí na typu práce, kterou plánujete vykonávat (například sezónní práce, práce v obchodní či investiční sféře či jiná odborná práce). 

Které pracovní vízum je vhodné právě pro vás, zjistíte na stránkách australského ministerstva vnitra. Tam vyberete typ práce a následně vám bude nabídnuto několik typů vhodných víz. Cena pracovního víza i doba vyřízení se liší podle typu vybraného víza.


Víza na Nový Zéland


Občané ČR s platným cestovním pasem mohou přicestovat na Nový Zéland i bez víza, avšak pouze na dobu maximálně 3 měsíců. Povinností je zajištění tzv. New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) – elektronické prověření osob vstupujících na území Nového Zélandu. Zajistit si jej můžete pouze online a zpracování běžně trvá do 72 hodin.

Poplatek za NZeTA je 9 novozélandských dolarů v případě žádosti z mobilní aplikace a 12 novozélandských dolarů v případě žádosti přes internet. Součástí žádosti NZeTA je také poplatek tzv. International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL), který činí 35 novozélandských dolarů.


Víza do Dubaje


Od roku 2015 nemají občané EU povinnost mít při vstupu do Spojených arabských emirátů vízum. Po příletu pouze dostanete do pasu razítko s platností maximálně 90 dní. Je důležité si délku pobytu pečlivě hlídat, její překročení je penalizováno. Výhodou však je, že stejné podmínky platí jak pro víza do Dubaje, tak i do Abú Dhabí, Ras al Khaimah či Sharjah a dalších emirátů.


Víza do Izraele


V Izraeli je občanům ČR umožněn pobyt bez víza na maximálně 90 dní. Pokud byste při cestě do Izraele chtěli navštívit také palestinská autonomní území, mějte na paměti, že opětovný vstup na území Izraele je přísně kontrolován izraelskými orgány a musíte se prokázat cestovním pasem i potvrzením o legálním vstupu na izraelské území, jímž zpravidla bývá razítko v pase či vstupní kartička, kterou získáte po příjezdu.

Pozor si dejte, pokud máte v pase razítka ze zemí, jako je Sýrie, Libanon či Írán. Může se stát, že by vás kvůli tomu do země vůbec nevpustili. Pro takovéto případy se doporučuje mít zřízen druhý pas.


Víza do Japonska


Od října 2022 je obnovena platnost bezvízového styku mezi Japonskem a Českou republikou. Pro pobyty v Japonsku trvající do 90 dní tak už občané ČR nepotřebují vízum, avšak pořád je nutné mít potvrzení o očkování proti covidu-19 či o negativním výsledku PCR testu.

Všichni cestovatelé by se také měli připravit na to, že před vstupem na území Japonska budou muset vyplnit imigrační dotazník (vyplnit jej můžete již v letadle, případně před odbavením u imigračního úředníka). Každý cestovatel je také podroben odběru biometrických dat (otisky prstů, fotografie obličeje) a s imigračním úředníkem absolvuje pohovor, při němž prokáže účel cesty. Pro tyto případy doporučujeme mít s sebou itinerář vaší cesty. Předkládat budete také zpáteční letenku, doklad o ubytování a dostatek financí v hotovosti.


Víza do Indie


Pro vstup do Indie potřebujete platné vízum. To získáte buď v klasické formě razítka v cestovním dokladu na zastupitelském úřadě, nebo online formou elektronického víza, které obdržíte e-mailem. Online můžete o vízum do Indie žádat pouze pro krátkodobé cesty do 60 dní a jeho vyřízení trvá do 72 hodin. 

K online žádosti je nutné přiložit také čtvercovou fotografii cestujícího ve formátu jpg nebo jpeg s rozměry maximálně 350 × 350 pixelů a o velikosti minimálně 10 kB a maximálně 1 MB. Kromě fotky budete potřebovat také sken datové stránky cestovního pasu (stránka s fotografií cestujícího).

Důležité je získat vízum ještě před odjezdem do Indie. Cena víza do Indie je 80 dolarů.


Víza do Egypta


Pokud se chystáte na dovolenou do Egypta, budete pro vstup do země potřebovat vízum. To turistické platí jeden měsíc a jeho cena je 25 dolarů. Lze ho získat po příletu na letiště v Káhiře, Hurgádě a Marsa Alam. Zakoupit ho ale můžete také online před příjezdem do země.

V případě, že budete cestovat pouze do sinajských resortů (Šarm aš-Šajch, Nuwejba, Dahab či Taba),nezdržíte se tam déle než 15 dní a nebudete cestovat mimo Sinaj, vízum nepotřebujete.


Víza do Turecka


Od roku 1991 (pro turistické cesty od roku 2005) je mezi Tureckem a Českou republikou uplatňován bezvízový styk, a to pro všechny držitele českého cestovního pasu, jejichž cesta nepřesáhne 90 dní. Je-li účel vaší cesty jiný než turistický, například pracovní, musíte mít do Turecka vízum.

Před cestou si vždy zkontrolujte aktuálně platné podmínky vstupu do země.


Víza do Mexika


Pro dovolenou v Mexiku není nutné mít vízum, pokud váš pobyt nepřesáhne 180 dní. Při vstupu na území Mexika je pak nutné předložit platný cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců ode dne příletu, doporučujeme mít také zpáteční letenku. V letadle dále vyplníte hraniční průvodku FMT, kterou pak předložíte při kontrole na letišti po přistání, druhou část pak odevzdáte při odletu.

Pohlídejte si, aby vám migrační úředník dal do pasu razítko. Pokud vám bude chybět, při odjezdu po vás bude požadována úhrada pokuty. Je tak lepší úředníka přimět, aby vám razítko opravdu dal, i když může tvrdit, že to není nutné. Stejně tak je dobré si ověřit dobu povoleného pobytu, kterou vám úředník v hraniční průvodce vyznačil. Jsou známé situace, kdy mexičtí úředníci vyznačili kratší povolenou dobu pobytu a cestující si pak museli za poplatek dobu pobytu prodlužovat. Je tak důrazně doporučeno hlásit migračnímu úředníkovi délku pobytu, nejlépe tuto skutečnost doložit zpáteční letenkou, aby povolená délka obsáhla celý váš pobyt.

Při příjezdu do Mexika zaplatíte také tzv. turistickou daň ve výši 306 mexických pesos (může být zahrnuta již v ceně letenky).


Víza na Kubu


Pro vstup na území Kuby musí mít občané ČR platné vízum. To má podobu tzv. turistické karty, kterou získáte na Velvyslanectví Kuby v Praze. Tato karta vás opravňuje k pobytu na Kubě po dobu 30 dní, lze ji na území Kuby prodloužit o dalších 30 dní. Turistickou kartu je nutné vyřídit před odjezdem.

Doporučujeme také vyplnit vstupní migrační formulář, ve kterém uvedete místo pobytu – v případě ubytování v jednom z hotelů ohlašuje turistu provozovatel, v případě soukromého ubytování připadá povinnost majiteli objektu.


Cesta na Kubu z USA


Pokud na Kubu cestujete z USA, vztahují se na vás stejné restrikce jako na americké občany. Pro opětovný vstup do USA při odjezdu z Kuby pak potřebujete mít platné vízum do Ameriky, v tomto případě nestačí pouze ESTA.


Víza na Zanzibar


Pro vstup do Tanzanie je nutné mít vízum. To získáte na letištích či hraničních přechodech nebo online. Za jednorázové turistické vízum s povoleným pobytem do 90 dní zaplatíte 50 dolarů. Získat ho můžete také na zastupitelském úřadě v Berlíně.


Víza na Bali


Od dubna 2022 je Česká republika zařazena do seznamu zemí, pro které platí povinnost turistických víz. Vízum na Bali získáte po příletu do země v podobě razítka do cestovního pasu. Doporučujeme mít s sebou také očkovací průkaz či potvrzení o negativním testu na covid-19 a dále zpáteční letenku pro bezproblémové odbavení.

Dle Ministerstva vnitra ČR musí mít každý cestující také nainstalovanou aplikaci PeduliLindungi, kterou vytvořilo indonéské ministerstvo zdravotnictví.


Víza na Srí Lanku


Při cestě na Srí Lanku musíte vyplnit elektronickou cestovní autorizaci ETA na webové stránce, kde najdete také informace o podmínkách vstupu na Srí Lanku. Poplatek za vízum je 50 dolarů. Potvrzení o vyplnění žádosti vám přijde na e-mail, ovšem samotné vízum dostanete do pasu jako klasické razítko až při příjezdu do země, kdy je také potřeba vyplnit Immigration Landing Card. Všechny důležité informace získáte na stránkách imigračního centra.


Víza do Vietnamu


Pro držitele českého pasu platí pro návštěvu Vietnamu vízová povinnost. Zažádat o vízum do Vietnamu můžete online  a maximální platnost jednovstupového víza je 30 dní. K žádosti je nutné připojit fotografii cestujícího a sken datové stránky z pasu cestujícího. Vízum stojí 25 dolarů.

Myslete však na to, že s elektronickým vízem je možný vstup do země pouze na vybraných letištích, jako je Hanoj, Ho Či Minovo Město, Danang, Nha Trang a další, jež najdete v seznamu hraničních přechodů.

Vízum do Vietnamu vydává také vietnamské velvyslanectví v Praze. Vyřízení trvá zhruba týden.

Výjimku z vízové povinnosti má jen ostrov Phu Quoc. Můžete na něm pobývat až 30 dní, ale nesmíte opustit území ostrova. Pokud byste chtěli vycestovat dál do Vietnamu, budete už potřebovat platné vízum.


Víza do Ruska


Pro vstup do Ruska je nutné mít vízum, o které lze žádat pouze na ruských velvyslanectvích a konzulátech. K žádosti o vízum musíte připojit voucher ruské cestovní kanceláře nebo zvací dopis Ruské federace (RF), který je ověřen Ústřední migrační službou Ministerstva vnitra RF či Ministerstvem zahraničních věcí RF. Dále budete potřebovat fotografii, cestovní doklad a platné cestovní pojištění.

V žádném případě pak nesmíte překročit povolený počet dní pobytu. Ten se počítá od data příjezdu, které je uvedeno v pase. Při pasové kontrole dostanete migrační kartu, kterou mějte vždy u sebe, bez ní se nemůžete zaregistrovat v hotelu. 

Před cestou si důkladně zkontrolujte období, na které vám bylo vízum vydáno. Po tuto dobu můžete na území Ruska pobývat, ale ještě v tomto období musíte zemi opustit.