Dokola kolem aneb Jak jsem běžel maraton na 130metrové dráze na střeše věžáku

Běhat dokola mě nikdy moc nebavilo. Když odhlédneme od faktu, že někteří lidé už samotný běh považují za nudný, tak tohle je většinou nuda i pro zaryté běžce. Jenže když víte, že život začíná až za hranicí komfortní zóny, někdy překročíte svůj stín společně s letitými předsevzetími a tu si jdete zaběhat 70 kilometrů na 300metrové kolečko v zahradě Kliniky adiktologie, tu se vám zlíbí maličká běžecká dráha na střeše jedno věžáku v pražských Holešovicích, kde má jedno kolečko ani ne 130 metrů. 

Malá, modrá, zatáčky křivé, pod širou oblohou skrývá se nepravidelná dráha ve tvaru oválu. Zřejmě na popud architekta na ni kromě standardních lajn napsali taky 162 x ovál = půlmaraton a 323 x ovál = maraton. Směšné, irelevantní, nedůstojné! Nejtužší borci zkoušeli na střeše něco odtrénovat a povětšinou se vraceli v kalužích potu s pocitem i hlasitým výrokem, že to teda nejde! 

A to je přesně ideální myšlenkové podhoubí pro mou excentrickou psýchu, která si ihned předsevzala, že to musí vyzkoušet, jestli to opravdu nejde. Na pomoc si beru velice osvědčený prostředek: Běžíš pro sebe – únava tě dostane, běžíš pro druhé – běžíš dlouho, běžíš neúnavně, běžíš odhodlaně. A tak jsem k tomu přistoupil tentokrát zase podobně a vypsal sbírku pro Sportovní klub vozíčkářů Praha a Světlo pro svět, aby toho nebylo málo. Jak to celé dopadlo, jste mohli zaslechnout v pěkné reportáži ČRo-Radiožurnálu. Běžce ale také zajímá, s čím se na takové výzvy chodí, aby se dobře běhalo. Takže tentokráte pomáhaly tyto součástky běžeckého vybavení:

 

  • léty prověřená, nejlepší běžecká kšiltovka Nike Run Mesh Daybreak (s uživatelskou úpravou na „pekelnou čapku“)
  • 100% bavlněné triko SKV Praha a Licht für die Welt
  • mp3 kniha o drogách ve Třetí říši pouštěná do sportovních sluchátek Sennheiser CX Sport
  • návleky na ruce CompresSport Armforce Fluo
  • běžecké trenky Reebok One Series 2-in-1, rovněž léty prověřené, držáky 
  • odlehčené kecky Reebok Floatride Run Fast, ty mě letos v květnu donesly k zase o něco lepšímu maratonskému času
  • pro počáteční noční hodiny čelovka Fenix HL60R

 

A pro závěrečnou regeneraci nesmím zapomenout na kompresní podkolenky CompresSport Full Socks Oxygen Black. 

Při samotném běhu jsem pil vodu, okusil český sportovní nápoj Edgar (který mi na rozdíl od jiných nezpůsobil žádné zažívací potíže, ba naopak jsem měl pocit, že mi i pomohl, takže dobrý) a snědl jedno jablko (odrůda Golden Delicious, kdyby to někoho zajímalo :)). 

A jaké ptákoviny lákají vás?