Intervaly

Intervaly

Chodíte už nějakou dobu běhat a klusání pro vás není žádný problém? Přemýšlíte, jak posunout svou výkonnost? Pak můžete vyzkoušet intervalový trénink.

Jedná se o jednu z nejúčinnějších tréninkových metod. Princip je jednoduchý: v podstatě střídáte rychlý běh s klusem. Můžete začít s kratšími úseky, např. 100 metrů rychle a pak sto metrů pomalým klusem (tzv. meziklus), a to desetkrát za sebou bez přestávky. Pokud to neudýcháte, pak můžete mezi úseky část meziklusu nahradit chůzí nebo meziklus protáhnout. 

Postupně můžete přejít k delším úsekům, např. dvoustovkám, čtyřstovkám či kilometrům. Je-li vaším cílem uběhnout pět kilometrů za dvacet minut, pak váš speciální trénink může vypadat takto: 3 km klus, rozcvička, 5 rovinek s meziklusem, 10 - 12 čtyřstovek za 1:36 s dvě stě až tři sta metrů meziklusu, 5 lehkých rovinek, 2 km výklus. Je to jen příklad, který má nespočet variací.

Dobré je najít si příhodné místo, ideální je rovná parková cesta, ale dobře poslouží i asfaltový chodník. Osobně dávám nyní přednost měkkému povrchu, který je k nohám šetrnější. Samozřejmě, máte-li po ruce stadion a nevadí-li vám běhat dokola, úseky můžete odběhat tam. Ovšem to, že polovinu vzdálenosti poběžíte v zatáčce, nemusí být právě pohodlné. Doporučuji také měnit směr, kterým po stadionu běháte, abyste nezatáčeli pořád jen na jednu stranu.