Jak trénovat na překážkové běhy

Překážkové běhy začaly být poslední dobou populární a není divu. Na rozdíl od prostého běhu nabízejí ještě možnost překonávat nejrůznější překážky, nezřídka spojené s plazením se bahnem a broděním studenou vodou, a porce získaných endorfinů je tak výrazně vyšší. Mnohým účastníkům těchto závodů však přestává stačit medaile za dokončení a mají větší ambice. S nimi jde ruku v ruce otázka, jak na takový závod trénovat. Víc běhat? Víc posilovat? Je důležitější síla nebo vytrvalost?

Pochopitelně záleží na tom, jak dlouhou trať si vyberete. Na nejkratších tratích to vadit nemusí, ale na těch delších, řekněme kolem deseti kilometrů a výše, už se bez běžeckého tréninku neobejdete. Na rozdíl od tréninku na jednotlivé překážky není běžecký trénink pro překážkové závody nijak specifický, jednoduše rozvíjíte kardiovaskulární zdatnost stejně jako při tréninku na pětku či desítku (viz články o běžeckém tréninku na tomto blogu).

Překážky však mohou přichystat nejedno nemilé překvapení. Obecně je dobré cvičit úchopovou sílu (mnoho překážek je spojeno s nějakou formou šplhu nebo ručkování), posilovat zejména s vlastním tělem a v neposlední řadě si nacvičit i angličáky pro případ, že některá překážka bude nad vaše síly. Nepodceňte teoretickou přípravu a vyhledejte si na internetu různé užitečné informace, zejména o typech překážek a nejefektivnějším způsobu jejich překonání (dobrou představu získáte z videí na YouTube). Můžete se také pokusit najít místní skupinu, která se společně na nějaký překážkový závod připravuje, a zapojit se do tréninku. Kromě nejrůznějšího know-how získáte nové přátele, s nimiž vás bude pojit společný zájem.

Ohledně vybavení, určitě je dobré si vzít boty s výrazným vzorkem (hřeby jsou obvykle zakázány). Závody obvykle obsahují místa, kde si namočíte nohy, proto je lepší mít prodyšnou obuv bez Goratexu, z níž vám voda vyteče. Oblečení volte podle počasí a typu překážek, nejlépe přiléhavé a nenasákavé, přičemž počítejte s tím, že pravděpodobnost poškození je relativně velká. Veškeré vybavení předem vyzkoušejte, abyste se na ně během závodu mohli spolehnout. Myslete na to, že v oblečení a botách se vám musí nejen příjemně běžet, ale i dobře lézt přes překážky.

Jste-li tedy rozhodnuti zúčastnit se překážkového závodu, máte nachystáno ozkoušené vybavení, zjistili jste si, jaké překážky vás čekají (a některé jste si dokonce vyzkoušeli), pak by vás nemělo nic překvapit a všechnu tu námahu, nepohodlí, bolest a vyčerpání si nádherně užijete.