Kdy začít s ultramaratony? Poradí vám Scott Jurek

Ačkoli byly ultramaratony donedávna jen podivnou zábavou nemnoha nadšenců, dnes se jim dostává celosvětové popularity. Překonat po svých a co nejrychleji velkou vzdálenost se stalo oblíbenou a všem dostupnou výzvou. Je jedno, zda jste muž nebo žena, zda jste mladý nebo už máte vnoučata, zda máte nebo nemáte peníze – k ultramaratonu potřebujete víceméně jen pár dobrých bot (jsou ovšem tací, kteří ani ty boty nepotřebují). A samozřejmě, musíte mít natrénováno a rozumět svému tělu.

Scott Jurek (45) je americký ultramaratonec, vítěz slavných závodů jako např. Hardrock Hundred (2007), Badwater Ultramarathon (2005, 2006), Spartathlon (2006, 2007, 2008), Western States 100 Mile Endurance Run (1999–2005) a mnoha dalších. Napsal bestseller Eat &Run (česky vyšel pod názvem „Jez a běhej“), kde popisuje svou běžeckou kariéru a přechod k veganství. Vzhledem ke své úspěšné závodní kariéře je tedy osobou nad jiné povolanou, aby zájemcům o ultramaratonské dobrodružství poskytl do začátku několik jednoduchých rad.

Kdy s ultramaratonem začít? Scott říká, že v okamžiku, kdy začnete cítit neodolatelné nutkání ultramaraton zkusit a zároveň věnovat dostatečné úsilí přípravě na tento mimořádně náročný výkon. Na otázku, jak zaměstnává hlavu během dlouhého závodu, odpovídá Scott jednoduše – snaží se myslet co nejméně. Koncentruje se na dech a techniku. Snaží se tak zabránit, aby se mu vynořovaly myšlenky na zbývající vzdálenost, vedro, puchýře, bolest svalů, nevolnost, otázky proč to dělám atd. A jakou nejlepší radu Scott Jurek dostal? Prý to bylo na kurzu jógy, když se potýkal s provedením cviků. Instruktor mu prý tehdy řekl, že proto tam přece jsou, proto přišli. A to je také to, co mu nejvíc pomáhá, když je na tom při závodě špatně. Říká si, proto jsem přece tady, kvůli téhle hraniční zkušenosti. Nikdo mne k tomu nenutil. Jsem tady, protože přesně tohle chci.

Samozřejmě, bez důkladné přípravy a tvrdého tréninku se neobejdete, nicméně při tak náročném výkonu jako je např. stokilometrový závod přicházejí chvíle, kdy rozhoduje právě odhodlanost a motivace. Další rady, jak zvládnout ultramaratonský závod a na co si dát pozor (od zalepení bradavek po pitný režim), najdete např. v knize „Ultra a dál“ Hala Koernera, dalšího slavného ultramaratonce, nebo ve velice užitečné knize „Základy ultramaratonského tréninku“ Jasona Koopa a Jima Rutberga, která vám umožní sestavit si vlastní tréninkový plán.