Na pivo s rozumem, na maraton dvojnásob

Před nedávnem světlo veřejného světa spatřila studie pražského IKEMu, z níž mnozí soudí, že běhání maratonů je nezdravé, život ohrožující, zbytečné a v zásadě nesmyslné a škodlivé. Shodou okolností jsem se o výzkumu, jeho výsledcích a závěrech, které z nich činí zasvěcení lékaři, dozvěděl ještě před uveřejněním. Takže jsem měl o trochu víc času o výzkumu přemýšlet. Asi tak o pět minut.

Popravdě jsem o nich moc nepřemýšlel. Člověk myslí, pámbu mění, nebo jak se to říká. Vlastně jsem o tom moc přemýšlet ani nemusel, nechtěl. Ono je těžké přesvědčit svůj vnitřní hlas, aby bral něco vůbec v potaz, když první, co od něj uslyšíte je: „Maratony běháš už 22 let a žádný poškození nemáš, tak co?!“ Ale stejně mi to nedá, abych se nad tím vším trochu nezadumal alespoň teď. 

Nebudu hodnotit výzkum samotný, nebudu hodnotit velikost nebo výběr vzorku testovaných osob. Nad závěry se můžeme rozčilovat, můžeme z nich šílet, ale to je asi tak jediné, co se s nimi dá dělat. To největší poselství vidím zcela jasně a nezpochybnitelně v jedné věci. Výzkum podtrhuje: Maraton není nedělní vycházka s čivavou po parku. Maraton není pro každého. I ten, pro koho maraton je, se na něj musí dobře připravit. 

Existují mezi námi i lidé, kteří nikdy neběhali, vstali z gauče a maraton nějakým způsobem „odběhli“. To není cesta, kterou by se měl kdokoli vydávat. Studie potvrzuje. I když je někdo okresní přeborník v maratonu, Kipchogemu už funí na záda a brzy očekává nominaci na olympiádu v královské běžecké disciplíně, pořád to ještě neznamená, že si před závodem může všechno dovolit. Studie potvrzuje. I pro trénované tělo je maraton poměrně velká zátěž, proto musí být na startu v pořádku. Běhat maratony bez odpovídajícího tréninku je blbost. Běhat s akutní nemocí nebo těsně po nemoci je blbost. Večer před maratonem pařit, jít spát až k ránu, pak na to nejlépe hodit ještě dvě tři tabletky růžového štěstí a jít běhat je blbost. Tohle studie říká především. Odradit od maratonu má ty, kteří by na startu stát vůbec neměli. Anebo dává jedincům se suicidálními tendencemi opravdu hodně namáhavý návod, jak se sprovodit ze světa. Všichni rozumní a uvědomělí maratonci můžou být v klidu – a taky tak zřejmě činí.