Na vlnách středomořských trailů

Ačkoli jsem suchozemská krysa, mám rád pohodové pohupování prastaré bárky na mořských vlnách. Představte si mohutné dřevěné rámy z vyztužení trupu lodě přes 100 let staré. Na jednom z těch trámů vy ležíte po úspěšném dni plném dobrého jídla, dobrého pití a dobrého poběhání s partou přátel. Uvolněně spočíváte na okraji paluby a přimhouřenýma očima hledíte do rudého kotouče zapadajícího slunce, které se pomalu a majestátně noří do vln daleko před vámi. Na skutečnost, že by výjev vaši závistiví příbuzní nejspíše označili za kýč, vás upozorňuje několik jachet s lesklými bílými trupy a plachtami baculatě napínanými větrem. Jako by chtěly to zapadající slunce dostihnout. Jste unavení, a přesto máte skvělý pocit. Den to byl dlouhý a krásný, a přesto ještě ani zdaleka nekončí. Večer se jde na prohlídku starobylého města s opevněním. Tušíte, že v baru ve věži dojde i na trochu těch neřestí v podobě zdejší ohnivé vody...

A ráno zase. S pitím jsme to moc nepřeháněli, takže ještě před snídaní si můžeme dát malou rozcvičku, abychom dopoledne v pohodě odběhli dalších deset kilometrů do vzdáleného města, kde nás naše domovské plavidlo opět nabere. Pohostí nás obědem z místních zdrojů a zájemce později opět vypustí na pevninu. Že by dalších deset kilometrů? Uvidíte, jak se budete cítit. Je to jen na vás. Možnost společných tréninků se naskýtá zpravidla třikrát, někdy i čtyřikrát denně. Zapojujete se do toho, do kterého se vám zrovna chce. Mezitím se kromě debužírování věnujeme i koupání v moři nebo zážitkové turistice.

Brzy budou Vánoce, a tak se může zdát, že na přemýšlení, co dělat v půlce května, je ještě příliš brzy. V zásadě je to pravda. Já už ale mám plán několik let pevně daný: Vyrazit na Běholoď. Poplujte taky! 10.-19. května, pohodové traily, vůně borovic, šumění moře a hlasů dobré party přátel. Možno naběhat až 200 kilometrů, plná penze v ceně. Zve vás váš běžecký kapitán Běholodi René Kujan! ;)