Nikdo nechce být poslední

Nechci být poslední! křičely na nás loni poslední exempláře nosorožců navracejících se do své pradávné domoviny Rwandy. Letos bude ČSOB Safariběh věnovaný jinému ohroženému druhu – antilopě Derbyho. Laškovně přezdívaní „derbíci“ mají tu velkou smůlu, že patří k největšímu druhu antilopy na světě. Tedy nejenom že ke svému životu potřebují rozsáhlé savany s vhodným porostem, kterých valem ubývá, ale také o to lépe se do nich strefuje pytlákům. 
 
Celý výtěžek z letošního běhu půjde na záchranu této maxiantilopy. I díky běžcům bude moci pokračovat péče o dvě záložní populace, které chtějí vědci postupně navracet do volné přírody. Účastníci Safariběhu se budou moci tak trochu vcítit i do kůže antilop Derbyho. Třeba o hladově vypadající lvy pozorující zpovzdálí běžící potencionální kořist nebude nouze. Ti pomalejší si mohou vyzkoušet bezstarostné pobíhání po rozlehlých savanách, ti rychlejší mohou nacvičovat zběsilý úprk před nájezdy pytláků. Vše samozřejmě pouze obrazně. Jediní skuteční aktivní lovci na trati budou fotografové a v cíli na běžce splavené jako antilopy nebude čekat pytlákův pytel, ale občerstvení a krásná medaile. 
 
Je jasné, že nikdo z nás nechce být poslední. Ani nosorožec, ani antilopa, ani běžec. Zatímco ty prvně jmenované pomáhají zachránit takové akce, jako je třeba běh Safariparkem, běžcům pomůže zachovat stavy svědomitý trénink. Takže pilně trénujte, zvolte trasu závodu odpovídající vašim aktuálním možnostem a schopnostem, ale hlavně – pořádně si tuto jedinečnou akci užijte! Těším se, že se na trati potkáme jak na rodinném běhu, tak i na hlavním závodě! Do té doby budu trénovat, abych to 4. dubna zvládnul oboje.