Střízlivý plán na konec léta

Alkohol a běh mají něco společného. A zároveň je jen málo lidských činností tak esotericky rozdílných jako běhání a prolévání výplaty hrdlem. Když to přeženete s běháním, hlavně v tomto vedru, bude se vám ‒ úplně stejně jako když to přeženete s alkoholem ‒ točit hlava. Ale tady veškerá podobnost končí. Možná se vám někdy může zdát, že opilcův úsměv je (velice krátkodobě) podoben úsměvu běžce, který po výživném tréninku doběhl na předzahrádku horské chaty, aby si dal sklenici pramenité vody. Ale nenechte se mýlit, podobnost je to vcelku náhodná.

Přesto alkohol v mnohém směru obdivuji. Dokázal si získat srdce mnohých Čechů a v lemtání piva jsme už zase první na světě. Přesně takhle si to maluji do budoucna: Každý třetí Čech bude až fanaticky propadlý běhu a bez pravidelného denního tréninku si svůj život nebude umět ani chtít představit. Nikomu nepřijde divné, když jeho druh, družka, spolužák, spolupracovník... utratí hned v prvním týdnu všechny své vydělané peníze za nové běžecké časopisy, filmy, zahraniční maratonské zájezdy nebo vybavení... Ježíš, to bude krása!

Ale abyste mě špatně nepochopili. O alkoholu, stejně jako třeba o tabáku, si myslím, že je to ve své podstatě dobrá a užitečná věc. Tedy, když s ním umíte zacházet. A tady je ten kámen úrazu. Nikdy nic se nesmí stát vaším pánem (z tohoto výčtu vyjímám pouze manželky a běh). Abych zjistil, jaký máme s alkoholem vlastně vztah, rozhodl jsem se jej celý rok 2017 zříci. A na rok 2018 jsem nastoupil cestu lovení „Bobříka nízkoprahového alkoholismu“ a pít maximálně jedno pivo či jeho ekvivalent denně.

První týden v září ale zase zůstanu úplně na suchu. Chystám se totiž absolvovat zdrcující a téměř fatalitou zavánějící „Absolutně nejstřízlivější ultra všech dob“. Bude to na zahradě Ústavu adiktologie U Apolináře, kde léčí závislé na alkoholu. Bude to mezi a s lidmi, kteří se dobrovolně alkoholu už do konce života nedotknou. Bude to na jejich počest a na jejich kuráž, aby svůj boj zvládli. A věřím, že to dokážou, protože velký Běh bude na jejich straně. A pokud na mé straně bude velký Bůh, dám na tom 350metrovém kolečku za každý rok existence Ústavu jeden kilometr. Těch let tou dobou bude už 70.