Ukradli vám auto? Zachovejte chladnou hlavu

Vydali jste se ráno jako obvykle ke svému vozidlu, abyste jeli do práce, ale auto nikde? V každém případě zachovejte klid. Máte-li auto pojištěné proti krádeži, pojišťovna vám škodu vynahradí. Abyste celým procesem prošli bez problémů, je dobré postupovat systematicky. Přečtěte si, jaké kroky byste měli dodržet.

 

Je auto opravdu ukradené?

Než začnete cokoliv řešit, prošetřete jiné možnosti, které by mohly být příčinou vašeho zmizelého auta. Zavolejte rodinným příslušníkům využívajícím auto a poté na policii, abyste se ujistili, že vám vůz neodtáhli za špatné parkování nebo z důvodu čištění silnic.

Pokud vám auto opravdu odcizili, jednejte rychle. Zkušení zloději často nejprve zkouší, jestli není auto zabezpečené lokalizačním systémem tím, že jej odstaví v postranních uličkách a až poté jednají.

 

Připravte si popis vozidla a dokumenty

Krádež proto ihned ohlaste policii. Snažte se o co nejpodrobnější popis vozidla, a to nejen co se týká barvy, značky, SPZ, ale také vnitřního vybavení a věcí, které jste v něm měli. Připravte si veškeré potřebné dokumenty prokazující, že jste vlastníkem auta.

 

Nahlaste pojistnou událost

Pokud jste vše vyřídili u policie, kontaktujte svou pojišťovnu s nahlášením škodní události. U ČSOB Pojišťovny můžete využít telefonickou linku nebo vyplnit formulář online. K vyplnění formuláře potřebujete své osobní údaje, veškeré informace týkající se místa, času a dalších aspektů události i informace o tom, jaký orgán krádež vyšetřuje.

 

Povinné ručení není havarijní pojištění

Jestliže nechcete být zaskočeni krádeží vozidla, nezapomeňte, že povinné ručení vám škody za odcizený automobil nevynahradí. V případě, že nemáte sjednané havarijní pojištění, které krádež pokryje, nezapomeňte své auto alespoň v rámci povinného ručení připojistit i proti této události. Spočítejte si na naší kalkulačce, na kolik vás pojištění vyjde, a sjednejte si je pro své auto ještě dnes.