Úskalí štafetového závodu

Zvažujete účast ve štafetovém závodě jako je např. Vltava Run? Nebo jste už přislíbili účast? Pak už možná tušíte, že takový závod není výletem s partou na chatu, ale poměrně náročným podnikem jak z hlediska fyzického výkonu, tak z hlediska logistiky. Stejně jako pro ultramaraton zde platí, že příprava je extrémně důležitá a jedna zapomenutá drobnost vám může celý závod pěkně znepříjemnit. Ať už je to vybitá čelovka, k níž si zapomenete přibalit náhradní baterky, chybějící suché oblečení nebo špatně nachystané jídlo a pití. 


Předně si však ujasněte, zda se skutečně chcete zúčastnit. A ne, není na to pozdě, tedy pokud se máte aspoň trochu rádi. Tím chci říct, abyste si srovnali v hlavě své důvody k účasti a porovnali je s cíli celého týmu. Jsou zde v zásadě čtyři možnosti. První je bezproblémová: jste zkušený běžec nebo běžkyně a pozvali vás jiní chrti, abyste jim pomohli k úspěchu. Zde není co řešit a tento článek není pro vás. Druhou přijatelnou možností je, že nejste nijak zkušený běžec nebo běžkyně, ale baví vás dobrodružné podniky a chcete si to vyzkoušet s týmem, který jde do závodu bez ambicí na umístění, ale s očekáváním, že si všichni zúčastnění celou akci patřičně užijí a jedinou ambicí je dostat se v pořádku do cíle. 


A teď ty dvě problematické možnosti. Ta třetí je ještě snesitelná, tedy alespoň pro vás – jste zkušený běžec nebo běžkyně a běžíte s lidmi, co toho moc nenaběhali. Pokud do toho jdete bez ambic a chcete si jen užít výlet s přáteli, tak celá věc dopadne dobře. Pokud však budete ostatní bez ustání buzerovat a obracet oči v sloup, kdeže ten, který lempl zase vězí, tak týmu ničím dobrým nepřispějete, byť byste běželi všechny úseky rychleji než kdokoli jiný v celém závodě. Tady k hladkému průběhu stačí, že se budete ovládat a budete na ostatní milí. 


A teď čtvrtá, nejhorší možnost: jste nezkušený běžec a nastoupíte do závodu s ambiciózním týmem chrtů. Tohle zažít nechcete. Zatímco podáváte výkon na hraně svých možností, ostatní vás častují znechucenými pohledy, obracejí oči v sloup a cosi vyčítají člověku, který vás mezi ně pozval nebo – pokud je všechny dobře znáte – se vůbec nechovají jako vaši staří kamarádi. Vy nechápete, co se s nimi děje, přišli jste si užít závod, makáte, co to jde a oni vám to znechucují. A máte pravdu, to si rozhodně nezasloužíte. Měli si vás včas proklepnout nebo aspoň upozornit, že jde o výsledek. 


Možná vám přijde, že přeháním, ale ve výsledku vám ani pár zapomenutých věcí závod neznepříjemní tak, jako pocit, že byste raději byli někde jinde s někým jiným.