Za zenitem

Za zenitem

Jestli máte pocit, že k vám přišla nevítaná návštěva, která skuhravě zašeptala: „Jsem tvé stáří, pozvi mne dál.“, pak pokračujte ve čtení, tento článek je napsán pro vás.

Jistě, je jasné, že s věkem se výkonnost snižuje, klesá VO2max a ani další ukazatele neříkají nic o tom, že by váš strom měl vyrůst až do nebe. Ale v žádném případě nemá cenu házet flintu do žita. Kromě toho, že si běh můžete užít v každém věku, ať už běžíte jakýmkoli tempem, ani výkonnostně to nemusí být tak zoufalé, jak si myslíte. Což ihned doložím na pozoruhodném případu jednoho amerického běžce jménem Doug Kurtis.

Tenhle chlapík je držitelem světového rekordu v počtu maratonů zaběhnutých pod 2:20. zaběhl jich takto rychle 76! V životě běžel 205 maratonů, z toho 200 jich zaběhl pod tři hodiny. Jeho osobní rekord je pozoruhodných 2:13:34. A teď pozor, ve svých dvaačtyřiceti letech zaběhl čas 2:15:47! To je mimochodem tempo 3:13/km. V roce 2013, ve svých jednašedesáti letech, zaběhl svůj poslední vážně míněný maraton, a to za 2:59:03. S tím stářím to tedy není tak horké, jak si kdekterý čtyřicátník nebo padesátník myslí.

Když jsem poslouchal rozhovor s tímto fenomenálním běžcem, zaujala mne jedna věc, totiž jeho radostný přístup k běhání a zřejmě i k životu vůbec. Pořád se chechtal a jak sám poznamenal, má rád společnost ostatních lidí. Také prozradil několik tréninkových tipů, které mu podle jeho soudu pomáhaly a pomáhají.

Podle Kurtise je důležité alespoň občas běhat s přáteli, což je prý důležitější, než se může zdát. Rád si dělil trénink do dvou fází, aby naběhal dost kilometrů a zároveň neběhal příliš dlouhou štreku v jednom kuse. V druhé fázi už byl trochu unavený, což je dobrá průprava na únavu při maratonu. Mluvil také o citu pro vlastní tělo, který mu umožnil zatěžovat tělo jen do té míry, do jaké bylo schopno zátěž zvládnout. Dařilo se mu proto vyhýbat se zraněním.

Můžete namítnout, že Kurtis je výjimka, rozený talent a fyziologicky anomálie. I kdyby tomu tak bylo, nikdo od vás nečeká, že za to vezmete a napřesrok vyhrajete Mistrovství České republiky v maratonu (Kurtisův seniorský čas by vám na vítězství stačil, letos zvítězil Vít Pavlišta s časem 2:16:30). Důležité je nepovažovat se předčasně za staříka, co už má všechno za sebou. Běhejte s radostí tak, jak vám tělo dovolí. Ono vám záhy dovolí docela dost.