Fartlek

Fartlek

Chodíte si s chutí a často zaběhat a rádi byste trénovali intenzivněji, ale nemáte chuť běhat intervalový trénink, protože běháte pro radost a dřít se na jednom úseku tam a zpátky popř. kroužit dokola na stadionu vám jako požitek nepřipadá? Můžete zkusit do zařadit zajímavý a zábavný trénink, který vás dokonce výrazně výkonnostně posune, totiž fartlek.

Toto podivné slovo je v běžeckých kruzích užívané poměrně často. Jedná se o běžecký trénink, který je alternativou k intervalům. Jednoduše běžíte svou obvyklou trasu a když se vám zachce, tak zrychlíte a libovolně dlouho běžíte s vyšší intenzitou, následně pak přejdete zpět do původního tempa. Rychlost i délku rychlejších úseků si volíte sami. To je tzv. nestrukturovaný fartlek. Pokud máte radši pevnější strukturu tréninku, můžete např. běžet např. minutu rychle a minutu volněji (tento tzv. strukturovaný fartlek je dokonce přednastavený v mnoha chytrých hodinkách, jen zvolíte dobu trvání intervalů), variant máte neomezeně. Od intervalového tréninku se fartlek liší tím, že po rychlejším úseku nepřejít do šouravého meziklusu jako při intervalovém tréninku, ale zpět do původního tempa.

Příklad fartleku pro dlouhý běh: běžíte volně, tzn. pokud neběžíte sami, můžete při daném tempu pohodlně konverzovat. Každých pět až deset minut zrychlíte na minutu tempo o cca 10 až 15 vteřin na km. Stále byste měli bez problémů říct celou větu a přechod k původnímu tempu by měl být pohodlný. V jiném případě můžete při fartleku zařadit ostřejší úseky, ale měly by být kratší, zhruba půlminutové, a každý další by měl následovat až ve chvíli, kdy se zcela zotavíte z předchozího. Počet svižnějších úseků by měl být kolem patnácti. Jindy zase můžete střídat tempa spolu s délkou zařazovaných rychlejších úseků. Pro rozvoj síly může dobře posloužit fartlek v členitém terénu, kde zaberete ve chvíli, kdy běžíte do kopce.

Jak je zřejmé, variabilita fartleků je opravdu velká. Zároveň si můžete takový trénink ušít na míru a přizpůsobit intenzitu svému momentálnímu fyzickému stavu. Může to být i velice náročný trénink, u nějž ale odpadá stres doprovázející tvrdý intervalový trénink, kdy se člověku podlamují kolena už při pomyšlení na tempo a počet naplánovaných úseků.