Sazebník pokut 2024. Oprašte si svoje vědomosti

Pravidla silničního provozu byste měli dodržovat stůj co stůj, ať už kvůli vlastní bezpečnosti, ochraně těch, které vezete, nebo kvůli ostatním. Zopakujte si v článku postihy za případné prohřešky. Znáte je všechny a které z nich jsou nejhorší?

 

Zdroj: Canva.com

Jak funguje bodový systém?

 

V souvislosti s bodovým systémem řidičů se občas nesprávně používá spojení „seberou ti body“. Ve skutečnosti ale při dopravních přestupcích trestné body sbíráte a můžete jich dostat maximálně 12. Cílem bodového systému je snížit počet dopravních přestupků řidičů, a když se vám „povede“ nasbírat plný počet bodů, nesmíte si za volant sednout po dobu 1 roku. Navíc vás bude čekat osvěžení vědomostí v autoškole. Tak pozor na to.

 

Nahlédněte do svého bodového systému

 

Jak na tom jste, můžete zjistit:

 

  • online přes Portál občana (přihlásíte se přes Identitu občana či datovou schránku, v registru řidičů zjistíte svůj bodový stav),

  • na pobočkách Czech Point,

  • nebo přes registr řidičů.

 

Přehled pokut a trestných bodů 2024

 

Pokuty za rychlost

 

Trochu víc šlápnete na pedál a můžete si slušně zavařit. Překročení rychlostí je jedním z nejčastějších dopravních přestupků. V některých úsecích může být omezení rychlosti trochu matoucí. V zásadě ale platí, že pokud značka neuvádí jinak, v obci můžete jet maximálně 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Nicméně kolik vás bude prohřešek stát, záleží na tom, o kolik km/h jste maximální povolenou rychlost překročili.

Bodový systém překročení rychlosti:

 

Překročení rychlosti

Pokuta

Trestné body

Zákaz řízení

na místě

ve správním řízení

o méně než 10 km/h v obci i mimo ní

do 1 500 Kč

2 000-5 000 Kč

-

-

o 10 km/h v obci i mimo ní

1 500-2 000 Kč

2 000-5 000 Kč

2

-

o 20 km/h v obci a 30 km/h mimo ní

2 500-3 000

4 000-10 000 Kč

4

-

o 40 km/h v obci a 50 km/h mimo ní

-

7 000-25 000 Kč

6

6-18 měsíců

 

Příliš rychlá jízda? Prozradí vás radar

 

Překročení rychlosti nejčastěji zaznamená radar. Ten je na českých silnicích buď zabudovaný v policejních autech, nebo je umístěn staticky v určitém úseku. Na ten většinou upozorňuje příslušná značka.

 

Za jak dlouho přijde pokuta za překročení rychlosti?

 

Pokuta vám přijde do schránky během několika týdnů až měsíců. Někdy to může být celkem překvapení a budete si marně lámat hlavu, kdeže a kdyže jste to jeli rychleji, než jste měli. Pokud jste přesvědčeni o své nevině, můžete se obrátit na advokáta. Nicméně nejlepším způsobem, jak neplatit pokutu za rychlost, je dodržovat předepsanou rychlost. Pozor si dejte hlavně v případě, že jste stejný prohřešek spáchali již poněkolikáté. Opakované pokuty za překročení rychlosti vás mohou přijít dost draho a k tomu můžete obdržet ještě zákaz řízení.

 

Pokuta za jízdu na červenou

 

Ignorujete červenou na semaforu a prosvištíte křižovatkou jakoby nic? Nebo jste se snažili rychle projet na oranžovou, jenomže vám v poslední vteřině padla červená? Pak vám hrozí pokuta 4 500 až 5 000 Kč. Ve správním řízení vás jízda na červenou může stát 7000-25 000 Kč. Navíc se vám přičte 6 trestných bodů a hrozí vám i možný zákaz řízení na 4-6 měsíců.

 

Pokuta za parkování

 

Pokuta za špatné parkování patří rovněž mezi velmi časté postihy řidičů. Obzvlášť ve velkých městech může být hledání parkovacího místa velkým oříškem. Pomoci vám může například aplikace MPLA, se kterou zaplatíte parkovné pohodlně online a díky mapě naprosto přesně a jasně vidíte, ve které zóně stojíte.

 

  • Pokuta za parkování v modré zóně (bez rezidenční karty či parkovacího lístku): 500-2 500 Kč
  • Pokuta za parkování bez parkovacího lístku: 500-1 500 Kč
  • Pokuta za parkování na chodníku: až 2 000 Kč, ve správním řízení do 5 000 Kč
  • Pokuta za parkování na místě pro invalidy: 2 500-3 000 Kč, ve správním řízení do 10 000 Kč a 2 trestné body
  • Pokuta za parkování na zákazu zastavení a stání: až 1 500 Kč, ve správním řízení do 5 000 Kč

 

Pokuta za řízení vozidla pod vlivem alkoholu či návykových látek

 

Alkohol a návykové látky mají velmi negativní dopad na řidičské schopnosti. Snížená reakční doba, větší odvaha, neadekvátní vyhodnocení situace, špatný odhad vzdálenosti, nesoustředěnost i přehnané sebevědomí. To vše může stát život ostatní účastníky provozu i samotného řidiče. Za alkohol v krvi do 1 promile nebo požití návykových látek vám hrozí pokuta až 20 000 Kč, 6 bodů a zákaz řízení až na 18 měsíců. Hodnota 1 promile již odpovídá stavu lehké opilosti.

 

Pokuta za propadlou technickou

 

Za propadlou technickou můžete dostat pokutu 2 500-3 000 Kč na místě a ve správním řízení pak až 10 000 Kč a 6 trestných bodů. Nepodceňujte platnost technické kontroly, určuje totiž způsobilost vozidla a nesmíte bez ní vyjet na silnice. Více se dozvíte v článku Jak na STK? Vše, co potřebujete vědět.

 

Pokuta za vjezd do pěší zóny

 

V pěší zóně mají chodci vždy přednost před jakýmkoliv motorovým vozidlem. Před touto zónou je většinou parkoviště, na které můžete vůz umístit. Pokud je před pěší zónou umístěna značka, která informuje o zákazu vjezdu motorových vozidel, jeho porušení vás může vyjít až na 2 500 Kč.

Pokud potřebujete vjet do pěší zóny, potřebujete povolení (nejčastěji se uděluje taxíkům, zásobování atd.). Pokud se například stěhujete, a tedy se na vás tato výjimka nevztahuje, policisté většinou takové případy tolerují na nutnou dobu pro vyložení (či naložení) věcí.

 

Pokuta za zákaz vjezdu

 

Vjedete-li tam, kde je značka „Zákaz vjezdu“, dostanete pokutu do 2 000 Kč na místě a 1 500-2 000 Kč ve správním řízení.

 

Pokuta za propadlý řidičský průkaz

 

Platnost řidičáku je 10 let a není proto nic výjimečného, že na jeho výměnu zapomenete. Pokuta za jízdu s propadlým řidičským průkazem je na místě až 2 000 Kč nebo až 2 500 Kč ve správním řízení.

 

Pokuta za řízení bez řidičského oprávnění

 

Za jízdu bez řidičského oprávnění můžete dostat pokutu ve správním řízení 25 000-75 000 Kč, 4 trestné body a zákaz řízení až na 36 měsíců.

 

Pokuta za nepřepsání vozidla

 

Prodáte-li auto a do 10 dní od uzavření kupní smlouvy jej nepřepíšete na nového majitele, hrozí vám pokuta až 50 000 Kč.

Vše o přepisu auta se dozvíte v našem článku Přepis auta 2024: Co je k němu potřeba?

 

Pokuta za jízdu na letních pneumatikách v zimě

 

Nepřezutí auta zavání pěkným průšvihem. Když budete brzdit na letních pneumatikách na poprašku sněhu nebo na ledovce, vaše brzdná dráha bude o několik metrů delší. Snáz dostanete smyk a můžete ublížit sobě i ostatním. Nejen že vám hrozí pokuta ve výši až 2 000 Kč, ale pokud se něco stane a pojišťovna zjistí, že jste neměli přezuto, všechny náklady půjdou za vámi a nepomůže vám havarijní pojištění ani povinné ručení.

 

Pokuta za nepojištěné auto

 

Povinné ručení musíte mít uzavřené dle zákona a bez něj byste neměli vyjet autem na pozemní komunikaci. Za jeho nesjednání hrozí pokuta až 3 000 Kč na místě při nepředložení zelené karty, ale pokuta za nepojištěné auto může být až 40 000 Kč.

Spočítejte si cenu havarijního pojištění

Sjednejte si havarijní pojištění online a získejte slevu 20 %.

Pokuta za prasklé čelní sklo

 

Za prasklé čelní sklo vám hrozí pokuta až 10 000 Kč a 5 bodů. Záleží ale na okolnostech i na přesném místě praskliny. Ta nesmí bránit řidiči ve výhledu.

 

Kde zjistit pokuty od policie?

 

Pokud máte vtíravý pocit, že jste udělali přešlap, a nechcete čekat týdny, než vám doručí pokutu do schránky, můžete se obrátit na celní správu v místě svého bydliště. Tam by vám měli na základě rodného čísla sdělit, zda nemáte nějaké nezaplacené pokuty. V rámci přestupků vám může přijít výzva k podání vysvětlení například za překročení rychlosti nebo za špatné parkování. V zásadě byste tuto výzvu neměli odmítnout, protože se jinak vystavujete riziku trestního stíhání.

 

Jak zaplatit pokutu ze zahraničí?

 

Může se stát, že vám přijde výzva k zaplacení pokuty z Německa, Rakouska nebo odjinud. Výzva vám přijde v úředním jazyce daného státu. Nejjednodušší způsob, jak takovou pokutu zaplatit, je zadat v online bankovnictví příkaz k mezinárodní transakci.