Ztracený kufr? Nenechte se tím rozhodit!

Ten příběh zná asi každý. Člověk letí na dovolenou do Itálie, kufry ale místo toho skončí ve Španělsku. Všichni samozřejmě doufáme, že právě nám se to nestane, ale ne všechno se bohužel řídí podle našich přání. Co tedy dělat, pokud na dovolené z jakéhokoli důvodu přijdeme o zavazadla či doklady?


Nejdůležitější je nepropadat panice a vyhledat pomoc.  „V případě ztráty, odcizení nebo znehodnocení cestovního pasu je nutno záležitost ohlásit místní policii a následně se dostavit na český zastupitelský úřad za účelem vystavení náhradního cestovního dokladu,“ radí na svých stránkách Ministerstvo zahraničních věcí.


Pokud jste si zavazadla nezapomněli připojistit v rámci cestovního pojištění, můžete se kromě policie a úřadů obrátit rovněž na asistenční službu.

Ta vám pomůže i ve velmi složitých případech, jako je třeba ten, se kterým se setkali operátoři ČSOB Pojišťovny. „Ke kuriózní situaci došlo při cestě klienta z hotelu na ostrově na Hawaii na letiště lodním taxi. Do taxi tehdy narazila rybářská loď a při střetu spadl klient i se všemi kufry do moře. Klient byl naštěstí z vody bez újmy vyloven, což se bohužel nedalo říct o jeho kufrech,“ vypráví Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny. „Kdyby tehdy klient neměl sjednané pojištění, zůstal by v cizí zemi bez zavazadel i bez dokumentů. Naštěstí však pojištění sjednané měl, proto jsme mu uhradili utopené věci a pomohli rovněž s vyřízením náhradních dokladů,“ uzavírá Milata.

TIP: Sjednání a výpočet cestovního pojištění u nás vám zabere jen pár minut a o paniku ze stráty zavazadel je postaráno.