„Semafor“: Dovolená u moře má i v roce 2020 zelenou

I když se to ještě před pár měsíci nezdálo možné, letní turistická sezóna nakonec přece jen odstartovala. Kvůli koronaviru se nemusíte vzdávat ani dovolené u moře – víme, kam můžete bez problému vycestovat. Prohlédněte si vládní „semafor“ a zjistěte, jak jsou na tom s omezeními české nejoblíbenější zahraniční destinace.

(Foto: Artem Beliaikin, Pexels)

 

Epidemická situace v Evropě a v USA

V Evropě koronavirus nejcitelněji zasáhl Itálii, Španělsko a Velkou Británii. Dnes už jsou i tyto země označeny jako státy s nízkým rizikem nakažení koronavirem. Na mapovém „semaforu“ zemí jsou označeny zelenou barvou, jako většina dalších evropských států. Do těchto (a oranžových) zemí mohou Češi cestovat zcela bez omezení. Oranžová barva značí možnost cestování s omezeními – pro místní obyvatele, kteří chtějí navštívit ČR – a červená pak uvádí nutnost testování po návratu do ČR. Momentálně je jedinou vysoce rizikovou zemí Rumunsko. Doporučujeme aktuální změny sledovat na seznamu zemí podle míry rizika nákazy na webových stránkách MZCR. Vývoj potvrzených případů COVID -19 ve vybraných evropských státech můžete sledovat v našem článku mapa koronaviru.

Zdroj: mzcr.cz, 6. 7. 2020

Za oceánem je situace o něco horší. V USA se k pandemii koronaviru přidaly občanské protesty. Kromě rabování tak země čelí i nejvyššímu počtu nakažených na světě. Největší dopad měla pandemie na New York. Po americké půdě se zatím projít nemůžeme, země zakázala vstup obyvatelům schengenského prostoru, dokud se situace na kontinentu neuklidní.

 

Jaká omezení platí v nejoblíbenějších zahraničních destinacích?

Dovolená v Řecku

Řecko patří k méně zasaženým evropským zemím. Do 30. června jsou povoleny přílety do země bez nutnosti karantény, od 1. července se pak obnoví i lodní spojení. Návštěvníci však mají minimálně 48 hodin před odletem ze země povinnost vyplnit dotazník na adrese travel.gov.gr. Probíhají zde také namátkové kontroly.

Dovolená v Chorvatsku

Do Chorvatska se může jet bez omezení, turisté tu již pomalinku opět zaplňují města i pláže. Nemusíte se nechat testovat ani před odjezdem ani po příjezdu (samozřejmě pokud nemáte příznaky onemocnění). Jediným požadavkem je vyplnění formuláře o délce a místě pobytu. Ušetřete čas na hranicích a vyplňte jej online v češtině na https://entercroatia.mup.hr/.

Dovolená na Slovensku

Momentálně jsou zrušené kontroly na slovenských hranicích i povinnost prokazovat se negativním testem. K našim nejbližším sousedům tak můžete jezdit svobodně jako v době před koronavirem.

Dovolená v Egyptě

Prozatím se čeští turisté po návštěvě Egypta musí prokázat negativním výsledkem testu na koronavirus nebo podstoupit 14denní karanténu – nyní však do země nelétá žádný přímý spoj z ČR, turismus je tedy velmi omezený. S absolutním otevřením hranic předběžně počítá Ministerstvo zahraničí ČR zhruba od srpna, pokud se epidemická situace nezhorší.

Dovolená v Itálii

Do Itálie, která byla prvním epicentrem nákazy v Evropě, již nyní můžete jezdit bez omezení, maximálně vám bude na některých rušnějších místech změřena teplota. Při návratu nemusíte podstupovat ani testy, ani karanténu.

 

Dovolená bez obav? Užijte si ji v Česku

Bojíte se cestování do ciziny v nynější situaci? Obdivujte krásy tuzemska – nemusíte se stresovat opatřeními, měnit peníze nebo biflovat slovíčka, a navíc můžete dost ušetřit. I v České republice najdete mnoho míst, která vám dokážou učarovat. Navštivte naše nejkrásnější hrady a zámky, udělejte si výlet do některého z malebných měst nebo si užijte retro dovolenou v kempu pod stanem. Inspiraci vám může přinést náš průvodce dovolené v Česku.